SENDERS DE LA VALLDIGNA
FULLETS SENDERS VALLDIGNA
FOLLETOS SENDEROS VALLDIGNA

PR-CV38 "LES CREUS"PR-CV39 "SENDER DE LA GRANATA"

PR-CV40 CAMÍ DELS BORREGOS

PR-CV 51 V1 L'OMBRIA

PR-CV 50 DEL TORO

Nom tradicional:  SENDA DEL TORO.
Recorregut:  Sender Principal 10.83 km.
Temps:  3 h 50’.
Dificultat:  Alta.
Desnivell Acumulat: 1.052 m.    

Descripció d’itinerari:

L’eixida del Sender comença des de Simat de la Valldigna, en la mateixa plaça de la Constitució, a pocs metres del començament del carrer de l’Om (Punt 1), es troba el panell informatiu on tenim informació de tots els recorreguts. Enfilem cap amunt del carrer de l’Om fins arribar al peu de la muntanya del Toro, arribem a la primera bifurcació (Punt 2), continuem a dreta deixant a la nostra esquerra el Sender per on tornarem. El recorregut continua pel la falda de la muntanya i passem prop dels últims bancals de tarongers i va guanyant desnivell fins que arribem a un tram que puja molt fort, es el tram mes fort de tot el Senders ja que pugem un fort desnivell per un barranquet, una vegada dalt el Senders va pujant progressivament per una senda ben definida i marcada. Arribem a l’encreuament (Punt 3), de la senda que ve des de la carretera de Xàtiva CV600, continuant per l’escarra i guanyant altura progressivament, primer trobem a l’esquerra (Punt 4) amb el encreuament de la Sima del Toro, continuant cap amunt fins arribar al gran Pla del Toro. Deixem a l’esquerra el encreuament ( Punt 5) de la Creueta. Seguim la ruta per la senda principal fins el següent encreuament ( Punt 6) que es du al Mirador. Reprenem seda cap avant i passem pel Pouet del Tio Pasqualo (Punt 7), en pocs metres ja entrem dins del terme de Barx, on a la dreta tenim el encreuament que va fins el Pla de Corrals (Punt 8), continuant ja baixant fins un tram de camí de terra que es du fins l’encreuament del camí de Suros (Punt 9), continuem a l’esquerra pel camí asfaltat i a uns 300 metres tenim que girar cap a l’esquerre per un camí de terra (Vereda del Coll de les Cases). Seguim el camí fins arribar al Càmping de la Falaguera (Punt 10), a la dreta el creuament que es porta al camí de la Font de l’Horta connexió amb GR@-236. Nosaltres seguim pel camí de terra cap a l’Est, fins un encreuament on deixem el camí i a l’esquerra ja per sender de arribem al Barranc de les Tres Cases (Punt 11), ruta històrica dels Forns de Calç i antiga Vereda del Camí de Pinet. Enfilem pel barranc cap abaix on podem vore les antigues construccions del forns de calç, alguns d’ells al mateix costat del sender. Arribem ja casi baix, al encreuament (Punt 12) a la dreta camí dels Brolls i connexions amb el GR@-236 i PR@-CV 51. Seguin a l’esquerra per un sender que puja, travessem el frondós Barranc Fondo fins arribar al encreuament (Punt 13), de la Cova de Patricio, continuem a la dreta, ja cap avall, on anem admirant unes vistes impressionants de la Valldigna i del Monestir, arribem prop d’uns bancals de tarongers continuant el sender fins arribar al encreuament (Punt 2) que deixarem quant començarem la nostra marxa. Enfilant cap a vall pel carrer de l’Om fins arribar a la Plaça de la Constitució on començarem la nostra marxa.

Recorregut:  Derivació D1 – 1.0 km.
Temps:  25’
Dificultat: Mitjana
Desnivell Acumulat: 180 m

Descripció de l’itinerari.

Des de l’encreuament del Punt 3, a la dreta passant per costat d’un forn de calç que segons es pot observar no te l’aparencia d’haver-se utilitzat mai, baixem fins a la CV 600. Aquesta ruta es pot fer també si l’utilitzem de pujada, eixint de Simat de la Valldigna des de la Font Menor, anant per la CV 600 i al arribar a un revolt molt pronunciat (Punt 14), on hi ha un gran pi, des d’alli arranca el sender que serpenteja cap amunt fins arribar a connectar en el principal en el Punt 3. es una ruta alternativa si no volem pujar pel sender principal hi ha que la pendent es molt pronunciada al començament i el tram del barranquet esta ben empinat, eixint de Simat de la Valldigna.

Nom tradicional:  SIMA DEL TORO.
Recorregut:  Derivació 2 – 0.070 km (anada i tornada).
Temps:  5’ (anada i tornada).
Dificultat: baixa
Desnivell Acumulat: 0 m

Descripció de l’itinerari.

La Derivació 2: En pocs metres per un sender es porta a la gran boca de la Sima del Toro (Punt 15), una cavitat de gran interès espeleològic de tot el Massís, te un pou principal de uns 35 m amb tres fraccionaments i al fons del pou hi ha una placa en record l’espeleòleg E. LL. Que va faltar en un accident en ella el 10-12-1961.

Nom tradicional:  SENDA DE LA CREUETA DEL TORO.
Recorregut:  Derivació 3 – 0.82 km (anada i tornada).
Temps:  20’ (anada i tornada).
Dificultat: baixa
Desnivell Acumulat: 34 m.

Descripció de l’itinerari.
Des del Punt 5, per una senda ben definida que fins i tot va baixant,  arribem a la Creueta del Toro (Punt 16), desprès tenim que tornar al senders principal per mateix lloc per on hem vingut.

Nom tradicional:  SENDA DEL MIRADOR.
Recorregut:  Derivació 4 – 1.35 km (anada i tornada).
Temps:  30’ (anada i tornada).
Dificultat: baixa.
Desnivell Acumulat: 86 m.  

Descripció de l’itinerari.

Des del Punt 6, per l’esquerra va un sender que molt poquet a poquet va guanya uns xicotets desnivells i es du fins al Alt del Mirador (Punt 17), punt geodèsic del Massís del Toro de 590 m d’alçària, des d’este lloc podem veure les magnifiques vistes sobre els dos Valls de la Valldigna en tota la seu grandesa. La tornada al sender principal la farem pel mateix lloc.

Nom tradicional:  SENDA DEL PLA DE CORRALS.
Recorregut:  Derivació 8 – 4.3 km i Derivació 
Temps:  1 h. –45’
Dificultat:  Alta.
Desnivell Acumulat: 398 m.

Descripció de l’itinerari.

La Derivació 8: Es un sender que antiguament existia, el pas del temps anant perdent-se fins que voluntaris de Simat de la Valldigna es platejaren el recuperar-lo, alguns trams s’ha conservat el traçat original i altres s’ha fet nou, davant de la impossibilitat de recuperar l’antic. Es una ruta molt utilitzada pels muntanyenc locals.
Comença des de terme de Barx en l’encreuament (Punt 8), del Coll dels Bancals, va pel Pla de la Pedrenyera fins arribar al encreuament (Punt 18), a la dreta passant per la Cova de Mallaes (Punt 19) baixem al Poçuelo i CV-600 (Punt 20). Si continuem la nostra ruta a l’esquerra, per una senda de muntanya arribem per dins de una pinada hi ha un encreuament (Punt 26). Continuant  pel Barranc de la Pitana fins arribar al Camí ja asfaltat (Punt 27), seguim pel camí fins arribar al camí de Barx (Punt 28), a l’esquerra arribem a la CV 601, ja prop d’àrea recreativa de l’Escoleta, ja vegem les cases del Pla de Corrals a pocs metres.

Recorregut:  Derivació 8.1 – 1.0 km.
Temps:  25’
Dificultat: Mitjana
Desnivell Acumulat: 180 m.

Descripció de l’itinerari.
 
La Derivació 8.1: De l’encreuament del punt 18, deixant a la dreta  la Cova de les Mallaes, baixem per un sender ben marcat fins al Poçuelo i la CV 600 (Punt 20).
Nom tradicional:  SENDA DE LA FONT DE LA MURTA.
Recorregut:  Derivació 8.2 – 1.9 km.
Temps:  40’
Dificultat: Baixa
Desnivell Acumulat: 105 m.

Descripció de l’itinerari.
 
La Derivació 8.2: Es una interessant ruta senderista que del Pla de Corrals (Punt 20) podem visitar, primer a l’ermita de la Mare de Déu dels Desemparant, un parell de forns de calç, un trencat i altre molt ben conservat, així com la Font de la Murta (Punt 31), un lloc molt poc visitat però podem gaudir d’un microclima diferent i una gran diversitat d’aus de totes les grandàries  que el fan d’un lloc especial i tranquil. Del Pla Corrals, passant per la zona recreativa del d’Escoleta (Punt 21), travessem la CV 600 pel camí de Suros, antiga Canya Reial de Castella, al primer encreuament (Punt 28) a l’esquerra, continuem fins un altre encreuament (Punt 27), a l’esquera va el  camí paral·lel  a la CV600 fins arribar a l’encreuament (Punt 29), a l’esquerra i en poc mestres es du a la Capella de la Mare de Déu dels Desemparats; nosaltres continuem a la dreta per dins del Barranc, primer passem prop de dos forns de calç, un que esta tallat pel mateix camí i l’altre que esta prou ben conservat: Continuant fins  a l’encreuament, pel Barranc de la Murta i per un senders que de vegades va pel mateix barranc, fins arribar al seu naixement, un forat d’aigües cristal·lines amb on esta la Font de la Murta.


RUTES PER LA VALLDIGNA