EL SENDER DELS AMOLADORS DE TAVERNES DE LA VALLDIGNA


La senda dels Amoladors esta en perill de desaparèixer, a causa dels despreniments de roques que s'estan produint en el Barranc de la Penya Roja, les causes principals d'estos despreniments dels marges laterals de pedra, han sigut els corriments de grans roques i la intensitat de les pluges caigudes durant este hivern.

La senda dels Amoladors és un antic camí de ferradura que puja des de la ciutat de Tavernes de la Valldigna fins al pla de la Sangonera, un zona molt tradicional i lligada a l'història d’este poble. Esta construïda amb l'antiga tècnica de la pedra en sec, estes sendes situades en les nostres muntanyes de la Valldigna, han sigut utilitzats en el passat pels peregrins, pastors i agricultors gent que comptava amb pocs recursos econòmics, durant principis del segle XIX i durant la primera mitat del segle XX.

La pedra en sec és una tècnica mil•lenària, es basa en travar la pedra calcària, col•locant-la hàbilment encaixant-les, les quals es sostenen per la seua pròpia pressió, es caracteritza per no utilitzar per a la seua construcció cap tipus de material per a lligar-la, la pedra en sec, esta considerada com una de les primeres tecnologies constructives que realitza l'home, la tècnica ha transmès de generacions en generacions.

El pla de la Sangonera i del Barber, presenten un paisatge on destaca l'esforç de conquistar els terrenys agrestos de la muntanya per a fer-los cultivables, bancals, camins, senders i cases per a guardar les ferramentes de cultiu, inclús cases on a penes fa uns 40 anys vivien famílies en estos llocs, els quals en l'actualitat són visitats per molts excursionistes.

És la nostra obligació el mantindré el llegat que hem rebut dels nostres avantpassats, perquè les futures generacions pugen gaudir dels nostres paisatges, de la nostra cultura, història i del ric patrimoni que tenen les nostres muntanyes.Paco Sales ClimentEscrit presentat a l'Ajuntament pel GMV