NOVA RUTA A LA VALLDIGNA "RUTA DELS FORNS DE CALÇ"

L’Ajuntament de Simat de la Valldigna amb la col·laboració del GMValldigna recuperen i senyalitzen una antiga ruta tradicional de comunicació i comercialització de la calç. Així mateix s’ha aprofitat per restaurar un forn de calç, situat al barranc de les Cases al terme de Simat de la Valldigna.

La tècnica de fer calç és molt antiga i ha deixat molt testimonis a tot arreu del País Valencià i, molt especialment, està arrelada a la nostra comarca de la Valldigna.

 Ja a l’època romana la calç era molt utilitzada i la seu obtenció era ben reconeguda. El funcionament d’un forn de calç no va variar al llarg dels segles. Aquests forns estaven ubicat on hi havia molta pedra calcària, pedra que predomina a molts indrets de la Valldigna i que fa que a tots el indrets de la Valldigna hi hagen molts forns de calç, encara que no es poden trobar fàcilment.

Com a norma general els forns de calç tenen forma redona d’uns 3 a 6 metres i fondàries que moltes vegades superen el 5 metres; per davant tenien dos obertures una per on entraven les persones, l’altra on es ficava la llenya, es controlava i pegava foc.

L’enfornar o carregar un forn era una tasca molt dura que normalment la feien de quatre a cinc homes. El forn s’omplia de pedra calcària per a coure, fent una volta a filades i baix del forn tenia la boca per ficar la llenya. Es tancava la porta del forn amb pedra de calç per dins i de pedra en sec per fora per continuar omplint-lo per dalt. Els feixos de llenya de pi per fora cap a dins, romaní, argelagues i branques pels costats, amb feixos xicotets. Una vegada està la calç feta es transportava en cavalls i carros.

El Barranc de les Cases és un dels més importants de la comarca de la Valldigna pel que fa als forns de calç. Hi ha censats 7, fet que ens dóna a entendre la importància d’aquests elements de l’àmbit econòmic de la zona, ja que el comerç de la calç era, sense dubtes, un dels més importants durant el segle passat.

A la Valldigna hi ha altres elements històric molt arrelats a la nostra cultura, com són: bancals, barraques de pedra, senders, forns de calç... elements històrics que ens fan conèixer la historia de la nostra comarca. Conservar-los, mantenir-los i donar-los a conèixer, ens faran gaudir d’entorns privilegiat a més de contribuir a la recuperació econòmica de la Valldigna, mitjançant el turisme.


Des del GMValldigna creiem i contribuirem en un projecte de futur per difondre el nostre patrimoni Paisatgístic, Monumental, Històric i Ecològic, així com la difusió turística de la nostra comarca.