I VOLTA CICLO-TURISTICA, CONEIX ELS PARATGES DE TAVERNES

Este diumenge 27 de maig s'ha celebrat la I volta-cicloturística, coneix els paratges de Tavernes, una sèrie de rutes que aniran acostant als veïns de la Valldigna a recórrer els paratges i monuments de la comarca.

En esta primera edició els participants han recorregut part del terme de Tavernes de la Valldigna, començant pel camí Gandia fins arribar al poblat del Ràfol, este va ser el poblat cristià protegit del Monestir de Valldigna, on els seus vassalls es consideraven de primera categoria, estava rodejat per una muralla i la seua església estava davall l'adoració de Sant Bertomeu, des de l'any 1.404 tènia un hostal i venda de pa per als habitants de la Foia Baixa.

Per la sèquia de Ratlla i per la vora del riu Vaca anem al camí de la sèquia Mare, hem visitat la Torre de Guaita, construïdes per tota la costa Mediterrània en temps de Felip II, per a protegir la costa dels pirates i dels barbarescos, en esta zona i molt prop podem trobar les ruïnes d'antic quarter dels carabiniers.

Seguim a la platja de Tavernes per l'Avinguda de la Marina, per vore el recentment col·locat rellotge de Sol, passem pels parcs del Llac i del Molló i pel camí del canal de defensa, visitem el Molló, fita entre les terres de la Valldigna i les de Cullera, construït de pedra blanca de 8 m perímetre per 3.4 m d’altura, anteriorment tènia d’imatge de Santa Maria de Valldigna cap a la Valldigna i l'escut de la Corona d'Aragó cap a Cullera.

L'excursió continua pel camí del canal de defensa entre els camps d'arròs de la marjal, on hem pogut vore moltes aus aquàtiques ja que s’està omplint els camps per a preparar-los per a plantar l'arròs. La visita contínua fins a l'ermita de Sant Llorens de l'Alcudiola, que actualment es troba el procés de rehabilitació; el poblat de l'Alcudiola es va deshabitar durant el segle XVIII, els desacords entre els veïns de Favara i Tavernes van portar a l'abandó d'esta ermita, en l'actualitat s'estan realitzant excavacions arqueologies i podem vore els restes de l'antic poblat musulmà de l'Alcudiola.

Pels camins de l'antiga partida visitem l'ullal del Gat, per a finalitzar en la muntanyeta del Bou, els quals es van col·locar 90 per tota Espanya l'any 1958, a la Comunitat Valenciana hi han11 bous, estan construïts de ferro amb un altura de 14 m.

Pel camí Vell, entrem a Tavernes, on finalitzem la Volta Ciclo-turística coneix els paratges de Tavernes.




Video de l'activitat