SENDER PR-CV 434 DE LLUTXENT


L'Ajuntament de Llutxent amb la col·laboració del Grup Muntanya Valldigna, han finalitzat el sender homologada PR-CV 434 “El Surar, La Barraca de  Pedra i el Puig Agut de Llutxent”.
Amb aquesta actuació tant l'Ajuntament de Llutxent, com l’entitat de la Valldigna, han marcat i senyalitzat una sèrie de rutes senderistes, amb la finalitat de promoure i donar a conèixer els valors Paisatgístics Monumentals i històrics del municipi.
La ruta principal és circular amb eixida i arribada de la mateixa població, amb un recorregut aproximat de 18.5 Km. i un desnivell acumulat d’uns 550 metres, el temps que s’estima per a realitzar-ho és d’unes 5 hores i mitja per a un senderista normal.
Cal destacar d’aquesta ruta senderista també inclou una sèrie de Variants i Derivacions per la qual la fa més atractives i augmenta els recorreguts pel senderista, al mateix temps que ens endinsa per les sendes històriques de tota la Serra, de les que calen destacar: la senda del Cap de l’Ase, Camí de la Mallaeta del Sapo, Senda de la LLoma de la Cova, Font del Rafal, Font de la Cava de l’Esbarzer, llocs paisatgístics com Els Miradors y Alt de la Lletrera, El Castell de Xio, tots ells d’un gran valor històric, ja que han segut el sustent dels nostres avantpassats durant moltes dècades . 
També s’ha realitzat un inventari, col·locant la seua situació en un plànol cartogràfic d’alguns elements que formen part del patrimoni històric de tota la Serra, com són els forns de Calç i les Barraques de Pedra.

Des de l’ajuntament de Llutxent i el Grup Muntanya Valldigna, estem convençuts que aquesta sender homologada per la Federació d’Esports de Muntanya i Escalada de Comunitat Valenciana, ajudaren a aconseguir que molts excursionistes, turista pugen visitar els paratges d’aquesta localitat de la Vall d’Albaida, amb la garantia que ens donen les sendes homologades.