ACTIVITATS DE SENDERISME PER LA VALLDIGNA





Les rutes de pedra en sec de la Valldigna


La Mancomunitat de la Valldigna amb la col•laboració del Grup Muntanya Valldigna, està preparant un série de rutes guiades per les sendes de la Valldigna. Les rutes recorreran els senders de la Valldigna especialment les sendes antigues construïdes amb la tècnica de la pedra en sec.

La Valldigna presenta una gran varietat paisatgística i monumental. És una de les zones amb més riquesa en construccions de pedra en sec de tot el País Valencià. Per tot arreu de les seues muntanyes hi ha una gran diversitat d’elements de pedra en sec. A més, a banda de les sendes, que moltes d’elles zigzaguegen pels abruptes barrancs, tenim marges, cases, forns de calç, corrals, barraqueres, aljubs, refugis de pastors, fonts, pous, pous de neu bancals i altres elements que els jornalers i llauradors més pobres utilitzaven i treballaven les terres de les muntanyes de la Valldigna.

Aquesta diversitat i la situació d’aquests elements tan poc coneguts per al públic en general, ens ha fet fer un disseny per a posar a l’abast del públic, tot una conjunt de rutes que proposem per a descobrir els paisatges i les construccions antigues fetes en la tècnica de la pedra en sec. Aquestes recorreran tots el racons de la Valldigna amb etapes que no duren més d’una jornada i són aptes per un excursionista mitjà.

Tant la Mancomunitat de la Valldigna com el Grup Muntanya Valldigna, volem donar a conéixer aquest nostre ric patrimoni, amagat al llarg del temps en les nostres muntanyes, així com fer la nostra aportació mitjançant la seua difusió i el reconeixement de la gent que ha fet que arriben als nostres dies aquestes construccions, fetes simplement amb la pedra entrellaçada artesanalment sense cap tipus de material per a lligar-la.