I EDICIÓ DE LA NETEJA DEL RIU VACA


El Voluntariat Ambiental del Grup Muntanya Valldigna, va celebrar el passat dissabte 25de juny la primera edició de la neteja del Riu Vaca, des del seu naixement “Els Brolls”, a Simat de la Valldigna, fins a la desembocadura a la mar, a Xeraco.

L'eixida va ser des de la porta del Monestir de Santa Maria de la Valldigna a les 8h. Abans d'enfilar-se cap als Bolls es va fer entrega d'una samarreta commemorativa i una gorra a cada participant per a poder suportar millor les altes temperatures del dia. A les 8:30h s'arribava a la zona d'inici “Els Brolls” on, Xavi Català, tècnic gestor de Medi Ambient i encarregat de la secció de voluntariat ambiental del Grup Muntanya Valldigna, va fer una xicoteta explicació de l'activitat a realitzar.

A les 9h començava la neteja del riu. Durant el trajecte fins a la zona de la Font Gran es va arreplegar diferent tipus de fem: llaunes, plàstics, paper, teles, peces de coberteria, etc. A les 10:30h s’arribava a la Font Gran on els participants esmorzaren. A les 11h va continuar la neteja del riu fins arribar a la zona de l'Ecoparc de Simat. En aquest trajecte a part de la neteja del fem es van detectar 3 taponaments en el riu ocasionats per residus i canyes que van ser fotografiats pels voluntaris per a després poder justificar a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer la necessitat de netejar aquestos trams del riu.

L'activitat finalitzava a les 13:30h. Es van poder traure del riu uns 500kg de fem durant tot el matí. És el primer any que s’ha realitzat el programa de voluntariat ambiental de la neteja del Riu Vaca, el qual ha tingut molt bona acollida i acceptació amb un total de 15 voluntaris, tots ells conscients i sensibilitzats amb la natura. Cal destacar que ha vingut gent des de Múrcia a netejar el riu, cosa que des de la Valldigna hem d'agrair especialment.

Alguns participants van pujar a l'Alberg de la Bastida de Quatretonda per a dinar una torrada de carn i embotit, van comentar les anècdotes passades durant la jornada de neteja i van gaudir del menjar i de les instal•lacions del recinte.

Des del Grup Muntanya Valldigna, volem agrair la col•laboració dels ajuntaments de Simat, Benifairó i Tavernes de la Valldigna i de la Mancomunitat de la Valldigna, com també de Joaquim Lerma S.A., els Amics del Buscarró, la Cooperativa La Valldigna, la Cooperativa COSIVA i la FEMECV per haver aportat el seu granet de sorra per a que aquest programa de voluntariat ambiental haja prosperat. I, com no, volem agrair especialment a tots els voluntaris el fet d’haver participat i ajudat a millorar el nostre territori.