SENDER PR-CV 396 DE LA BARCELLA


El Grup Muntanya Valldigna en col•laboració amb l'ajuntament de Barxeta, finalitzen l'homologació del sender PR-CV 396 de la Barcella i la ruta del Paratge Natural del Riu Barxeta, el projecte es realitza gràcies al conveni de col•laboració amb l'Agència Valenciana de Turisme.
En el projecte també s'ha inclòs a banda dels elements de senyalització del sender així com la informació i gestió de l'homologació de la ruta de la Barcella i del Paratge Natural Municipal Riu de Barxeta. També s’han fet elements que es destinaran a obres especials i concretes per l'atracció dels turistes; com són la construcció d'una caseta de fusta per a l'observació de les aus existents en el Riu Barxeta i la senyalització de tots els barrancs de terme municipal, així com un element principal s'ha construït un panell de formigó amb el nom del Paratge del Riu Barxeta..
Amb estos projectes i les ajudes rebudes l'ajuntament de Barxeta, pretén fomentar el turisme per les sendes t’iterés públic, l'ús excursionista i esportiu en les muntanyes o espais forestals, de forma integrada amb la protecció i conservació dels recursos naturals. La recuperació i integració en la Xarxa de Senders de les antigues rutes de valor històric, cultural i activar l'economia local. Promoure el gaudi respectuós de la naturalesa com a espai de cultura i d'oci.
De l'homologació del seder PR-CV 396, la fet la Federació d'Esports de Muntanya i Escalada de la Comunitat Valenciana.
BARXETA, SENDER PR-CV 396 DE LA BARCELLA

Denominació. Barxeta sender PR-CV 396 de la Barcella
Eixida. Barxeta.
Arribada. Barxeta.
Comarca. La Costera.
Poblacions. Barxeta i Rafelguaraf,
Distància total en metres.
SENDER PRINCIPAL.- 10.877 M.
VARIANT.- 1 1.348 M.
DERIVACIÓ.- 1 974 M.
DERIVACIÓ.- 2 117 M.
DERIVACIÓ.- 3 148 M.
DERIVACIÓ.- 4 307 M.
DERIVACIÓ.- 5 392 M.
Desnivells. Net, 280 M - Acumulat, 560 M.
Temps estimats.
SEDER PRINCIPAL.- 4 H. 15’
VARIANT.- 1 35’
DERIVACIÓ.- 1 20’
DERIVACIÓ.- 2 7’
DERIVACIÓ.- 3 7’
DERIVACIÓ.- 4 10’
DERIVACIÓ.- 5 8’
Dificultat. Mitja.
Cartografia. Mapes topogràfics Nacionals d’Espanya, escala 1/25.000, fulls Alzira 770 (2-4).

Descripció de l’itinerari.
PR-CV 396
L'eixida d'esta ruta senderista s'inicia des del Parc Jaume I (I001), cap a la carretera Simat de la Valldigna, una vegada en esta arribaríem al pont que dóna entrada a la població de Barxeta per la zona est (P001), passem pel viaducte que creua el Riu Barxeta, seguim cap a la rotonda i agafaríem el camí direcció a Rafelguaraf (P002), en la primera intersecció de camins seguiríem recte cap a la muntanya. En el següent encreuament ens desviarem per l'esquerra (P003), zona de cases aïllades. Seguint cap a la muntanya per un senda, començaríem a pujar cap al Mig Almud (P004), continuem fins a la zona del Rabosero a buscar el camí del Pinar (P005 antiga senda per on la gent de Barxeta es desplaçava per a anar a treballar a la Finca del Pinar). Una vegada en este camí seguiríem cap a la dreta. Passant per l'encreuament del camí de Barxeta al Pinar dels Flares (P006), continuaríem la marxa per la pista forestal, fins a trobar-nos en la zona de La Barcella, conforme avancem metres agafem altura i això permet apreciar unes vistes espectaculars de la contornada (P007), a la dreta tenim el punt geodèsic de l'Alt de la Barcella de 298 metres, cap a l'esquerra divisaríem La Ribera i cap a la dreta La Costera. Seguint el camí fins al final, passem a senda, arribem la Molló Roig (P008), continuant per la senda, abaixem al Barranc del Llop (P009), per on descendirem buscant el camí de Les Solanes.(P010). Continuem abaixant passant per una pedrera de marbre fins arribar a la CV600 (P011).

Continuarem per la carretera CV600 cap a la dreta (molta precaució en este tram del sender), seguirem i en uns 200 metres a la dreta buscarem El Camí Real (P012 antiga Vereda). Continuant per este camí arribaríem a la zona de La Judia. Seguim pel camí passant per la zona de la Solana, a l'arribar a un encreuament de camins continuaríem recte fins una bifurcació on ens desplaçaríem cap a l'esquerra (P013), a buscar la carretera de Simat de la Valldigna (CV 600), creuem la carretera i continuem per una camí de terra fins a arribar a l'encreuament del Poliesportiu Municipal (P014), anem per la dreta cap al “Paratge Natural Municipal Riu Barxeta”, el qial va ser declarat el dia 6 de Juny del 2008.

Una vegada en el camí creuem el curs del riu per una passarel•la de tubs de formigó arribant a un camí d'asfalt que ens porta cap a Barxeta (P015), ja dins de la població a l'esquerra trobem unes escales per on poder pujar arribant a la plaça “ Josep Lorente”, en la qual destaca el rellotge solar de Barxeta, concretament un conjunt de tres rellotges amb els respectius calendaris incorporats, el qual, al mateix temps, és una escultura commemorativa del 300 aniversari de la batalla d'Almansa. Continuaríem per la dreta fins a arribar a la Plaça d'Espanya, on trobem la “Font del Tossal”, punt de partida.

VARIANT 1
Esta variant1 és l’antic camí de Barxeta al Pinar dels Flares (P013), comença en l’encreuament amb el camí Reial i enllaça amb el camí del Pinar (P006).

DERIVACIÓ 1
La derivació 1 és una pista forestal que va des del seder principal PR-CV396 (P003), fins el camí de Barxeta al Pinar dels Flares (PV1.1).

DERIVACIÓ 2
La derivació 2 va des del sender principal PR-CV 396 (P004), donant la possibilitat de pujar l’Alt del Mig Almud. Es pot pujar a esta característica roca des de la qual divisem qualsevol punt de la vall de Barxeta.

DERIVACIÓ 3
La derivació 3 ens porta directament del camí del Pinar (P007), fins el cim de la Marsella punt geodèsic del terme municipal de Barxeta i delimitació con el terme de Rafelguaraf (PD3.1), des d’on podem admirar per l’esquerra La Ribera i per la dreta La Costera i a esquenes la Valldigna.

DERIVACIÓ 4
La derivació 4, des del sender principal PR-CV396 (P014) ens porta directament al Poliesportiu Municipal de Barxeta (PD4.1).

DERIVACIÓ 5
La derivació 5, situada dins la població (P015), ens fa arribar a l’Observatori d’Aus, situat al Paratge Natural Municipal del Riu Barxeta (PD5.1).


Plànols GPS