IV PUJADA AL BUSCARRÓ I LA CALÇOTADA

BENVOLGUTS COMPANYS:

ENS POSEM AMB CONTACTE AMB VOSALTRES, REFERENT A LA CALÇOTADA PER A LA IV PUJADA AL BUSCARRÓ, QUE LES TRANSFERÈNCIES QUEDEN TANCADES. PER PODER INSCRIURE'S EN LA CALÇOTADA, CAL CONSULTAR PREVIAMENT LA DISPONIBILITAT DE PLACES TELEFONANT ALS SEGÜENTS NUMEROS:

617776391 (David)
653794394 (Xavi)

ENS VEIEM EL DIA 26

Ens posem en contacte amb vosaltres per informar-vos de la IV pujada al Buscarró i la Calçotada. Aquest any hem canviat de data, ja que la nostra intenció era realitzar aquesta activitat amb els nostres companys del Grup Muntanya Valldigna. I per a celebrar-ho hem pensat que el més adequat era realitzar una activitat de agermanament, i per les dates vam proposar realitzar la pujada acompanyada de Calçotada. Doncs bé, aquest acte el tenim este mes, i estem molt il•lusionats en este esdeveniment. Motiu pel qual us convidem a tots a participar el la IV Pujada al Buscarró, i a més la calçotada que estarà limitada a 150 participants. Ens agradaria que podereu participar totes les persones amb alguna relació amb els Amics del Buscarró o del Grup Muntanya Valldigna, en la calçotada. Per motius de logística hem limitat la participació.

La participació en al IV Pujada al Buscarró, és lliure.
Les participació en la calçotada, cal reserva de plaça. Condicions:

En finalitzar l’excursió, tots aquells que vulguen quedar-se a dinar calçotada, ho podran fer (prèvia inscripció i confirmació d’assistència, preu per persona: 12€, pagats anticipadament). El dinar estarà compost per picadeta (fruits secs, papes, olives,...)calçots amb la seua salsa romesco, carn torrada (cansalada, embotits, corder), per beure (vi, aigua, cervesa, refresc), i fruita de postres.
Per causes de logística el dinar constarà de bufet en autoservei (no hi ha servei de cambrer). Caldrà dur forqueta i navalla (o ganivet) . Places limitades (màx. 150 persones). Límit per fer la reserva: 18 de Març. Mes informació per fer la reserva i seguiment de les places disponibles en: amicsdelbuscarro.blogspot.com i grupmv.blogspot.com

Per fer la reserva de la calçotada (12€):Cal dur el justificant de pagament

A) Mitjançant AMICS DEL BUSCARRÓ:
Fer una transferència al c/c Bancaixa) 2077-0199-89-1100501750, indicant el nom i concepte “calçotada”, i comunicar-ho enviant un email a amicsdelbuscarro@gmail.com o telefonant al 617776391 (David)

B) Mitjançant GRUP MUNTANYA VALLDIGNA:
Fer una transferència al c/c (Bancaixa): 2077-0168-18-3100799849, indicant el nom i concepte “Calçotada” i comunica-ho enviant un email a grupmv@gmail.com o telefonant al 653794394 (Xavi)

ELS CALÇOTS
El calçot és cadascun dels grillons de les cebes blanques i dolços conreats. Per a aconseguir calçots necessitem diverses etapes, primer se sembren les llavors de la ceba blanca a principi de primavera.
Quan aquesta ha germinat i ha crescut, s'arrenca i es guarda. A la fi d'estiu es torna a plantar aquella ceba que havíem guardat, aquesta vegada de manera que només quedi mitg enterrada.

A mesura que creix la planta, s'ha d'anar calçant, és a dir, envoltant-la de terra. Els calçots es recullen preferentment entre els mesos de novembre i abril.
Dels calçots que no s'han consumit i que arriben a grillarse, de la seva flor s'extreuen les llavors que posteriorment es plantaran, tornant, d'aquesta forma, a tancar-se el cicle.
L'origen dels calçots no consta en cap document escrit. És per això que ens hem de dirigir a la veu popular, i aquesta ens diu que el calçot va ser descobert o creat per un pagés de Valls, conegut amb el nom de Xat de Benaiges, a la fi del segle XIX.
A partir de les primeres dècades del segle XX les calçotades es van convertir en un menjar habitual de moltes famílies vallencas durant els dies festius. Durant els anys seixanta, l'impuls d'alguns restauradors, la generalització del vehicle particular i algunes gestions impulsades per les instàncies vallencas i del "Alt Camp" van permetre que desenes de milers de persones de tot el país visitessin cada any Valls i les seves proximitats per a fer la, cada vegada més popular, calçotada.
Mes recientment el prestigi calçotaire s'ha estès i també es produïxen i consumeixen calçots en altres zones del país, per l'Alt Camp, amb Valls com cabdal, segueix sent el bressol de la calçotada.
En l'any 1979 neix la festa de la Calçotada que se celebra cada últim diumenge del mes de Gener. En ell 1995 la Generalitat de Catalunya va concedir la denominació de qualitat Calçot de Valls" i al 1996 es va constituir el Consell Regulador. L'àmbit geogràfic d'aquesta denominació comprèn les comarques de l'Alt Camp, el Baix Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès