OLEGARIO ALARIO SEGON EN 3a PROVA DE COPA D'ESPANYA DE CARRERA VERTICAL PER MUNTANYA, LIDERA EL CAMPIONAT EN CATEGORIA DE VETERANS.


Este cap de setmana s'ha celebrat en localitat Granadina de Monachil 3a PROVA DE COPA d'ESPANYA DE CARRERA VERTICAL PER MUNTANYA DE LA FEDME. Un total de 153 corredors van aconseguir este dissabte la meta del Quilòmetre Vertical de Sierra Nevada, una carrera de muntanya d'extraordinària duresa valedora per a la Copa d'Espanya. Els corredors van eixir de Pradollano (2.100 metres d'altitud) i després de recórrer 4,5 quilòmetres, van aconseguir la meta situada per damunt de l'estació superior del telecadira Stadium (3.100 metres), molt prop del Pic Veleta.

Els participants, procedents de quasi totes les comunitats autònomes i alguns estrangers, van subratllar la duresa del recorregut (amb rampes de fins al 50 per cent), la bona temperatura i la dificultat afegida de l'altitud.

El corredor de Simat de la Valldigna va entrar en la meta en segon lloc de la seua categoria i el 15 de la classificació general amb un temps de 51' 46'', el corredor de la Valldigna va acusar l'últim tram de la carrera a mes de 3.000 d'altitud. Olegrio encara va entrar per davant del corredor que li precedeix en segon lloc del campionat d'Espanya d'esta modalitat esportiva, i continua liderant el Campionat d'Espanya d'esta disciplina a falta de l’ultima carrera que es celebrarà a Alacant, quilòmetre vertical al Puig Campana, el 7 de novembre.

També cal destacar les actuacions dels membres de l'equip Mancomunitat de la Valldigna del GMValldigna, que van participar en la carrera vertical del dissabte i en la carrera muntanya del diumenge, obtenint una brillant actuació en la general combina, els corredors que han participat són:

JOSE GREGORI ROBLEDILLO, 56’ 31’’
XIMO ESCRIHUELA BOSCH, 1 h 5’ 52’’
JOAN VICENT BAÑULS PALOMARES, 1 h 6’ 33’’
LUIS PASTOR LAPARRA , 1 h 15’ 52’’

Clasificación combinada Mountain Festival Sierra Nevada
Clasificación General Kilómetro Vertical
Clasificación General Carrera X Montaña

OLEGARIO PARTICIPARÀ ESTE DISSABTE EN EL QUILÒMETRE VERTICAL DE SIERRA NEVADA

El corredor de carreres per muntanya del Grup Muntanya Valldigna Olegario Alario, participarà este dissabte dia 28 d’agost en la 3a PROVA DE COPA d'ESPANYA DE CARRERA VERTICAL PER MUNTANYA DE LA FEDME, la prova és realitza en la localitat Granadina de Monachil, la carrera tindrà l’eixida des de l’estació d’esquí de Padrollano a 2.100 metres i la meta estarà situada a 3.100 metres d’altitud.

El corredor de Simat de la Valldigna, de l’equip de corredors Mancomunitat de la Valldigna, lidera esta Copa d'Espanya de Carrera Vertical, ja que ha aconseguit guanyar en les dos proves anteriors, representant a la Comunitat Valenciana, Olegario és presenta a esta prova com uns dels favorits a ocupar els primers llocs de la carrera.

També, s’han unit en esta ocasió zinc membres de l’equip Mancomunitat de la Valldigna, que participaran en esta carrera vertical i en la carrera del diumenge que te l’eixida del mateix lloc que la carrera vertical, els corredors recorreran 14.5 Km. de distància, amb un desnivell positiu de 1.305 metres i 1.371 metres de desnivell negatiu, les carreres estan organitzades pel GRUP ALPÍ DE BENALMÁDENA.

EXCURSIÓ RUTA A LA COVA DE PATRICIO SIMAT DE LA VALLDIGNA


La Mancomunitat de la Valldigna, en col•laboració amb la regidoria de medi ambient de l'ajuntament de Simat de la Valldigna i el GMValldigna han recuperant una de les rutes històriques mes característiques del terme simatero, la senda que puja fins a la “Cova de Patricio”.

Esta cova esta situada en la muntanya del Toro, s’accedeix de la mateixa població, pujant per una senda de muntanya que ens porta fins als peus de la mateixa cova, des d'on tenim impressionants vistes del Monestir de Valldigna i la pròpia població de Simat de la Valldigna, així com podem contemplar una excel•lent vista panoràmica de la Valldigna i de totes les muntanyes que la rodegen.

PLANOLS DEL RECORREGUT

LA MANCOMUNITAT DE LA VALLDIGNA I EL GMVALLDIGNA REALITZEN TASQUES DE MANTENIMENT EN LA SENYALITZACIÓ DELS SENDERS


La Mancomunitat de la Valldigna, amb la col•laboració del GMValldigna, està realitzant treballs de manteniment de la senyalització del sender PR-CV51, de la zona de les Foies en terme municipal de Simat de la Valldigna, estos treballs es realitzen amb la direcció i coordinació dels membres del Grup Muntanya Valldigna.

Els treballs consisteixen en el pintat amb pintura especial per a exteriors, a fi d’evitar el deteriorament de la senyalització de fusta dels senders, esta senyalització esta situada en tots els principals encreuaments del recorregut, a fi d’ajudar al senderista ha seguir la ruta, amb el fi d’evitar perdudes i confusions.

El president de la Mancomunitat de la Valldigna José Luis Ferrando, mante el compromís amb el regidor de Medi Ambient de l’ajuntament de Simat de la Valldigna, Joan Serra, ja que l’any passat les tasques de manteniment es feren a Tavernes i Benifairó de la Valldigna, també ha significat que la Mancomunitat de la Valldigna, com ve sent habitual des de fa alguns anys, pretén potenciat i mantindre el senders de la nostra comarca, així com, tot el que siga promocionar la Valldigna i difondre el seu patrimoni cultural, històric i mediambiental.

EXCURSIÓ A LES FOITES TAVERNES DE LA VALLDIGNA


DADES DE LA SENDA - PRV-51-VARIANT-I

Terme Municipal de: Tavernes de la Valldigna
Recorregut: 16.7 km.
Temps: 4 h 30’
Dificultat: Mitjana
Cartografia: Tavernes de la Valldigna d’Institut Cartogràfic de València.
CV-10 -1:10.000 – 770 (4-3)
Desnivell: Entre els 17 m. a Tavernes de la Valldigna i 386 m a l’alt del Barranquet de la Palma.

Descripció d'itinerari:
V-I.- Tavernes de la Valldigna, camí de la Cadira – Encreuament amb el camí de l’Ombria (30’).
Camí de la Cadira, encreuament camí de l’Ombria – Paratge natural del Clot de la Font (30’).
Camí de la Cadira, encreuament camí de l’Ombria – Barranc de Cremades, Pla de la Cisterna (1 h.).
Pla de la Cisterna, connexió PRV-183, encreuament amb connexió V-I – Alt del Barranquet de la Palma, Les Foietes (45’).
Les Foietes – Camí Vell de Gandia (45’).
Camí Vell de Gandia, camí de l’Ombria – encreuament amb el camí de la Cadira (30’).

Per a recórrer la senda V-I, podem iniciar la nostra marxa des de la ciutat de Tavernes de la Valldigna, creuant el pont del riu Vaca i seguint pel camí de la Cadira cap a la falda de la muntanya de l’Ombria. També podem començar el nostre recorregut des de l'espectacular i bonic paratge natural del Clot de la Font, on hi ha una zona recreativa condicionada.

Des del Clot de la Font, per una zona on predominen les terres de tarongers, agafem un camí asfaltat en direcció est fins arribar a l'encreuament de camins, trenquem a la dreta pel camí de la Cadira (30’) i seguim fins a un altre encreuament. Llavors agafem el camí de l’esquerra deixant a la dreta el barranc, fins a arribar a la falda de la muntanya. Al creuar una canonada d'aigua, està indicat perfectament el començament de la senda, que en zig-zag puja per un pendent bastant moderat per tot el barranc de Cremades o les voltes d’Albaida. La senda seguix fins arribar a una pista forestal i l’encreuament amb el PRV-183 de Xeraco (1 h.), on ens desviarem a una altra pista a mà l'esquerra que du al terme municipal de Xeraco. A l'esquerra deixarem la pista i agafem una senda en direcció nord, fins a arribar a l'encreuament amb l'Alt del Barranquet de la Palma de 386 m. (40’). Punt de màxima altura de tot el recorregut, a penes en 10 minuts podem gaudir d'unes magnifiques vistes panoràmiques del litoral i del massís del Mondúver. Seguim la nostra marxa fins aplegar al Pla de Foietes (45’), on podem distingir clarament els nombrosos bancals de cultiu de secà, i també algunes ruïnes de construccions antigues de pedra. Seguirem cap al nord i baixarem per una senda en zig-zag que acaba en els cultius de tarongers i el Camí Vell de Gandia (35’). En arribar al camí, seguim per la dreta i a 5 minuts tenim l'alberg de la Casa Verda. Ja per camí asfaltat, en l'encreuament del pont del Badell girem a l'esquerra i seguim pel Camí de l’Ombria fins al Clot de la Font (45’).

Com he descrit, la part final d'esta ruta transcorre per camins d'asfalt, de manera que podem combinar-la deixant un vehicle al final de la ruta (en el Camí Vell de Gandia) i un altre en el Clot de la Font o en la ciutat de Tavernes. També cal destacar que per estos camins d'horts podem gaudir d'un excepcional passeig pels camps de tarongers de la Valldigna i conéixer alguns llocs singulars i emblemàtics de la història de la nostra comarca, com el jaciment de la Moleta del Ràfol, el poblat del Ràfol, la cova del Bolomor i el mateix Clot de la Font.

La Moleta del Ràfol, jaciment de l'Edat de Bronze, està situat en la part oposada de l’A-7 a la senda V-I, en la part dreta del zig-zag de la senda de les Foietes. Baixant per esta senda, es poden distingir perfectament les restes d'estructures de pedra d’èpoques ibèriques.

El poblat del Ràfol són restes d'un antic assentament cristià posterior a la Reconquista. En este lloc es va erigir la primera i única església parroquial de la comarca, amb jurisdicció sobre els llocs o alqueries musulmanes existents en la vall.

La cova del Bolomor ens mostra com eren les primitives comunitats de pobladors i quines eren les activitats i formes de vida en les planes del litoral valencià. Entre els elements importants del jaciment del Bolomor, hi ha el descobriment d'una resta d'un queixal humà de 130.000 anys d'antiguitat, que és, de moment, l'avantpassat nostre més antic. També hi han aparegut unes fogueres que constituïxen les primeres activitats de control de foc conegudes en tot Espanya.

El paratge natural del Clot de la Font és sens dubte un enclavament de gran valor paisatgístic natural; es tracta d’un brollador que rep les aigües dels vessants del Mondúver i de l’avenc de la Donzella. Tenim notícies de l'existència d'un taller d'indústria lítica i també es relaciona amb els jaciments paleolítics i neolítics del barranc del Bolomor. Val la pena destacar que durant molts anys la seua aigua ha abastit les fonts públiques de la ciutat de Tavernes de la Valldigna.

ARTICLE DEL LLIBRE DE FESTES DE BENIFAIRÓ DE LA VALLDIGNA DE 2010

ELS SENDERS ANTICS DE LA VALLDIGNA

La Valldigna està formada per les poblacions de Barx, Benifairó de la Valldigna, Simat de la Valldigna i Tavernes de la Valldigna. Hi existeixen, des de mitjans del segle XVIII i fins els nostres dies, una sèrie de sendes històriques utilitzades per gent amb pocs recursos per a accedir a les zones de cultiu de secà situades dalt de les muntanyes. Totes estes rutes discorren entre valls i barrancs, zigzaguejant per les vessants de les muntanyes on, amb gran esforç, cultivaven els seus conreus.
Entre les principals sendes de la Valldigna podem destacar:

Senda dels Amoladors (Tavernes de la Valldigna).
Senda de les Creus (Tavernes de la Valldigna).
Camí dels Borregos (Tavernes de la Valldigna)
Senda de la Granata (Tavernes de la Valldigna)
Senda dels Castellets o Fontetes de Cantus (Tavernes de la Valldigna)
Senda de les Foietes (Tavernes de la Valldigna).
Senda de les Voltes d’Albaida (Tavernes de la Valldigna).
Sender del Castell d’Alfàndec (Benifairó de la Valldigna)
Senda Camí del Barranc de l’Escudella (Simat de la Valldigna).
Senders dels Burros (Simat de la Valldigna).
Senders de les Foies i Penyalba (Barx i Simat de la Valldigna).
Senda del Toro ( Barx i Simat de la Valldigna).
Camí Vell de Barx (Simat de la Valldigna).
Senders del Buixcarró (Barx).
Senda de la Fontarda (Benifairó de la Valldigna).

Les sendes es van construir emprant la tècnica de la pedra en sec: s’hi construeix els marges laterals de contenció del terreny apilant la pedra que, segons la pendent per on circula la senda, varia unes altures compreses entre els 2.5 m a 0.2 m. L’amplària oscil•la entre 0.5 a 1 m.
La tècnica en la construcció d’estos camins de muntanya, és la mateixa que han utilitzat els mallorquins, ja que tenen un cert paregut als camins construïts en les veïnes illes de Mallorca.

El Grup Muntanya Valldigna realitza des de fa anys treballs de manteniment d’estes rutes històriques, la majoria de les quals travessen diversos termes municipals de les poblacions de la comarca. La nostra experiència contrastada durant estos anys en realitzar els treballs ens fan conèixer la dificultat tècnica, tant en el desplaçament com en la seua reconstrucció, perquè els materials que s’utilitzen són simplement la pedra i apilar-la en sec, malgrat que de vegades són de considerable grandària.

LA FONTARDA i EL SEU SENDER

El paratge de la Fontarda es troba al bell mig de la partida del mateix nom. És una zona molt coneguda i emblemàtica de la comarca de Valldigna en estar situada als peus de la serra del Mondúver, entre els termes de Simat de la Valldigna i Benifairó de la Valldigna, i hi destaca com a element principal l’ullal per on brollen les seues aigües durant la temporada de pluges. Als dies calorosos de l’estiu hi trobem un microclima diferent i fresc, amb la qual cosa es converteix en un excepcional lloc de descans a no més de 50 m sobre el nivell de la mar.

Si bé és clara la gran admiració que tenen els habitants de la Valldigna per este bell paratge, ara intentarem centrar i enfocar l’atenció sobre una de la sendes antigues i que, fins ara, no s’ha recuperat.

La senda de la Fontarda comença al mateix naixement d’aigua i puja fins al camí del Royalty, situat al pla de les Foies, després de discórrer zigzaguejant per la falda de la muntanya. Té uns 400 m de desnivell en els 2 km de distància i està ubicada dins mateix del barranc de Martí. La situació actual de la senda és de total intransitabilitat per la gran quantitat de males herbes que la envaeix.
Les seus característiques són semblants a les altres construïdes en diferents zones de la Valldigna: es va emprar la pedra en sec, una tècnica mil•lenària basada en travar la pedra calcària, col•locant-la hàbilment per fer-la encaixar de manera que les pedres se sostenen per la pròpia pressió. Amb això, la caracteritza més notable és no utilitzar en la construcció cap material per a lligar-la. La pedra en sec està considerada com una de les primeres tecnologies constructives que ha usat l’home i s’ha transmès de generació en generació.

Ja al Pla de Sant Tomà i les Foies podem contemplar els paratges on, antigament, l’home aplicava tot l’esforç per conquistar terrenys agrestos de la muntanya i fer-los cultivables, amb els seus bancals, camins, senders i cases per a viure o guardar les ferramentes de cultiu. En l’actualitat tot estos llocs són visitats per turistes i excursionistes tot l’any i hem d’esmentar que el Grup Muntanya Valldigna està totalment implicat a contribuir en la seua difusió i conservació com un element destacable de la antropologia de la nostra comarca.

Acabarem recordant que les sendes situades a les muntanyes de la Valldigna han sigut utilitzades en el passat per peregrins, pastors i agricultors, és a dir la gent que comptava amb pocs recursos econòmics, durant els finals del segle XVIII i fins a la primera meitat del segle XX.

ACTIVITATS DE SENDERISME PER LA VALLDIGNA, ASCENSIÓ AL BUSCARRÓ 582 M

La pujada a este bonic cim la comencem des de poblet del Pla de Corrals, una pedania de Simat de la Valldigna es troba dins de terme municipal de Quatretonda. Deixem el vehicle en la zona recreativa (175 m), situada abans d’apegar al Pla de Corrals a “l'Escoleta”, agarrem el camí de Pinet i ascendim per ell passant per la famosa pedrera del Buixcarro, el camí o pista té un bon firme, pugem 3.7 km, per ella i a 475 m d'altitud, ens desviem a la dreta per una senda ben marcada, seguim per ella pujant amb una pendent moderada i després té una forta baixada, per a continuar ascendint rodejant el cim fins que ens trobem davant d'ell, podem realitzar l'ascensió per la cresta fins a arribar a la cim de 582 metres.




Vídeo de l'excursió

VIATGE A L'ÍNDIA I NEPAL.

Demà 4 d'Agost membres del Grup Muntanya Valldigna viatjaren a l'Índia i el Nepal, en un viatge que durarà 25 dies. L'objectiu del dit viatge , és conèixer més deprop la fascinant cultura d'estes terres i també tantejar una possible expedició de cara a l'estiu 2011.

Les zones que es van a visitar a l'Índia seran Agra , on veurem de prop el Taj Mahal, la ciutat de Varanasi amb el seu riu Ganges i les cremacions dels difunts així com altres pobles perduts de l’Índia , com són Jaipur , Khajuraho i altres

Després es dirigiran cap a la capital de Nepal , Kàtmandu , ciutat de destí en les múltiples expedicions als Himalayas. Visitaren la ciutat de Pokhara , on comencen els trekkins dels Annapurnas .Dormiran en els temples de Lumbini , un poble poblat de budistes , on es pot passar la nit en els temples d'estes gent gratuïtament .

El viatge té previst durar fins al 27 d'Agost , on sens dubte els membres del GMValldigna, podran veure prop el món de l'Alpinisme Modern i conèixer moltes de les històries del Muntanyisme.

OLEGARIO ALARIO GUANYA EN LA CRONOESCALADA AL TORREÓN EN PALÈNCIA I ESTA PRIMER EN CATEGORIA VETERANS DE CARRERA VERTICAL D'ESPANYA.


Olegario Alario, de l'equip de carreres per muntanya Mancomunitat de la Valldigna guanya en categoria de veterans en la segona carrera Vertical de la lliga de la Copa d'Espanya de carrera Vertical, que s'ha celebrat este diumenge 1 d'agost en la localitat de Brañosera a Palència, la prova va consistir en una Cronoescalada al Torreón de 2.139 metres d'altitud en una distància de 7.8 quilòmetres i un desnivell de 1.060 metres.

El de Simat de la Valldigna membre de la Selecció Valenciana de Carrera Vertical ha conclòs la difícil prova en primer lloc amb un temps d'1 hora i 58 segons, en ella es van donar cita els millors corredors d'Espanya d'esta modalitat. El corredor de la Valldigna esta al capdavant la classificació d'este Campionat d'Espanya amb 20 punts ja que també va guanyar la celebrada el mes de maig en ATXONDO – BISCAIA.

Amb este resultat, Olegario es posa com uns dels favorits el la consecució del Campionat en categoria de veterans de la Copa d'Espanya de Carrera Vertical, afronta la pròxima cita el 28 agost KILÓMETRO VERTICAL SIERRA NEVADA MONACHIL – GRANADA, amb molta il•lusió i ganes de realitzar un bon paper a pesar de la dificultat de prova, ja que es superaran altituds superiors als 3.000 metres.

Recentment el corredor de la Valldigna ha segut homenatjat per la Mancomunitat de la Valldigna, pel seu també recent triomf en el Campionat i Copa Espanya de quilòmetre Vertical de la Federació Espanyola d'Esports de Muntanya i Escalada en la categoria de corredors veterans, que es va celebrar en el dia 20 de juny en la localitat Segoviana de Real Sitio de San Ildefonso.


http://lacotorradelavall.blogspot.com/2010/08/olegrario-alario-guanya-en-la.html

http://www.laveu.es/noticies/esports/2119-el-simater-olegario-guanya-en-la-segona-carrera-de-la-copa-despanya.html